Sökoptimera bilderna på din webbplats

Att bilder är viktiga för att göra ditt innehåll mer intressant är många medvetna om, även att bilder kan öka läsbarheten på dina texter. Men hur många har koll på att bilder även är viktigt för rankningen av din webbplats? Bildsökningarna på Google står i dagsläget för drygt 22% av alla sökningar. Det är med andra ord smart att säkerställa att bilderna på din webbplats är sökoptimerade. Men hur går det egentligen till när du ska sökoptimera en bild? 

Hjälp Google att förstå vad dina bilder föreställer

Börja med att underlätta för sökmotorerna att begripa vad dina bilder faktiskt föreställer. När en sökmotor försöker förstå vad en bild innehåller läser den av en så kallad alt-tagg som finns i webbplatsens HTML-kod. Genom att skriva en beskrivande alt-text underlättar du för Google att förstå vad bilden innehåller samtidigt som du ökar chansen att din webbplats rankar högt hos sökmotorerna.

Vad är en alt-text?

Men vad är egentligen en alt-text? Alt-texten kommer i regel inte att synas på webbplatsen. Den ska med andra ord inte förväxlas med till exempel bildtext eller bildrubrik som syns i text på webbplatsen. Alt-text kallas även alternativ text, då det är den texten som visas om bilden av någon anledning inte laddas in på webbplatsen. Det är även den text som blir uppläst om användaren använder en skärmläsare. Alt-texten har med andra ord många viktiga funktioner för din webbsida utöver SEO.

Exempel på bra och mindre bra alt-texter

För att göra det tydligare kan vi titta på tre olika exempel som är bra och  mindre bra. Föreställ er att alt-texten ska beskriva följande bild.

 🔴<img src=”mobilskal.jpg” alt=”Billiga mobilskal. Handla mobilskal hos oss” />

Här är ett exempel på hur en alt-text inte ska se ut. Kanske har du stött på uttrycket keyword stuffing? Den här alt-texten är ett exempel på just det. Alt-texten beskriver egentligen inte bilden alls, utan är en lista på webbplatsens nyckelfraser. Big no-no.

🟡<img src=”mobilskal.jpg” alt=”En bild av ett mobilskal” />

En alt-text bör inte överskrida 125 tecken så slösa inte dina tecken på överflödig information som “En bild av…” eller “Föreställer en..” Texten innehåller nyckelord och är delvis beskrivande, men kan optimeras ytterligare.

🟢<img src=”mobilskal.jpg” alt=”Ett gult mobilskal till IPhone mot en vit bakgrund. ” />

Nyckelordet finns med på ett naturligt sätt och beskrivningen bidrar även till att göra webbplatsen mer tillgänglig.

Do’s and Don'ts när du sökoptimerar webbplatsens bilder

Du visste säkert redan innan vilken viktig funktion bilder kan fylla på en webbplats, dels hur bilder kan hjälpa ditt innehåll att verka mer intressant men även hur bilder hjälper läsbarheten. Nu vet du även att bilder är viktiga ur en SEO-synpunkt och hur du ska göra för att sökoptimera dina bilder.

Sammanfattningsvis kommer några riktlinjer att följa när du ska sökoptimera din webbplats bilder.

🟢Beskrivande

Din alt-text ska vara beskrivande och gärna specifik. Föreställ dig att du ska beskriva bilden för en person med förbundna ögon.

🟢Max 125 tecken

Alt-texter bör inte vara för korta, men det är inte heller optimalt med en för lång text i taggen. Försök att hålla dig inom 10-125 tecken. Faktum är att skärmläsare och andra hjälpmedel i regel slutar att läsa din text efter just 125-tecken, så för att din text inte ska bli kapad och viktigt information går förlorad för sökmotorn bör du reflektera över hur många tecken din alt-text innehåller.

🟢Försök få med ditt nyckelord i texten

Detta innebär inte att du kan skriva en lång rad med nyckelord. Det ska passa ihop med bilden, vara beskrivande och inte kännas framtvingat.  I vissa fall kan det hjälpa att istället använda andra varianter av ditt nyckelord för att det ska låta mer naturligt.

🔴Bilder med endast dekorativt syfte bör inte ha en alt-text

Skriv ingen alt-text till en bild som endast har ett dekorativ syfte. En användare kommer troligtvis inte använda det sökordet för att hitta till din webbplats och en sökmotor kommer inte att rangordna webbplatsen annorlunda baserat på den typen av information.

🔴Kvalitet före kvantitet

Som nämnts tidigare bör en alt-text vara max 125 tecken, så slösa inte dina tecken på överflödig information som “En bild av…” eller “Föreställer en..”. 

🔴En alt-text är inte en bildtext

En alt-text ska addera något, och att upprepa bildtexten kommer inte att göra det. Passa istället på att med hjälp av din alt-text tillföra något nytt och ge bilden ett sammanhang.

Jennie Westerdahl
Jennie Westerdahl

WEBBDESIGNER

Facebook
LinkedIn

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får en riktigt bra upplevelse på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer om du vi behandlar dina personuppgifter.