Vad är skillnaden mellan en webbplats och en webbapplikation?

Tillväxten av digitala produkter har hjälpt företag att marknadsföra och att skapa mer värde för kunder. Webbplatser och webbapplikationer används allt mer inom industrin. I den här artikeln kommer vi att gå igenom skillnaderna mellan en webbplats och en webbapplikation, samt vilka syften de uppfyller.  

Vad är en webbplats?

En webbplats fungerar ungefär som en digital bostad. Varje webbplats har en domän som visar vart webbplatsen ligger, oftast består webbplatser av en startsida följt av flera undersidor. Det kan vara viktigt för ett företag att skapa en digital närvaro för att nå ut till så många kunder som möjligt. En webbplats hjälper till med det.

Innan digitaliseringen så annonserades bostäder via papperstidningar, samt så kunde det hända att du la upp till-salu-skyltar utanför bostaden. Med webbplatser så fungerar det lite annorlunda. Under digitaliseringen så har sökmotorer stigit fram där dem b.la underlättar sökningen efter specifika webbplatser. Sökmotorer som Google, rangordnar webbplatser och visar dem sidor som passar bäst emot olika sökningar.

Vad är en webbapplikation?

Till skillnad från en webbplats så är en webbapplikation mer dynamisk i karaktär. Ett exempel på en webbapplikation är Google Docs, där det första utkastet av denna artikel var skriven i. Med de moderna webbläsare som vi har idag har du friheten att utveckla, designa och underhålla unika applikationer så länge den tekniska kompetensen räcker till. 

När man ska bygga ut en webbapplikation finns det ett flertal verktyg att välja mellan. Det finns även olika delar av en applikation som du måste ta hänsyn till. En applikation bör oftast börja med papper och penna. Själva designen utgör hur en applikation ska fungera i praktiken men även vad som förväntas och framförallt hur användarens resa ska se ut från att användaren har kommit i kontakt med applikationen, till att användaren har utfört en eller flera uppgifter.

Vad finns det för skillnader mellan en webbplats och en webbapp?

Den främsta skillnaden mellan en webbplats och en webbapplikation är vart deras fokus ligger någonstans när det kommer till användning och behov. En webbplats lägger mycket kraft på att vara snabb och praktiskt. Det är viktigt för en webbplats att synas i olika sökmotorer, det är så en webbplats får kännedom. För en webbapplikation är detta inte lika viktigt. En webbapplikation arbetar oftast redan med en befintlig målgrupp, det blir då en fråga om vilka användsfall som gäller och hur man förenklar användningen av applikationen. 

Om man kollar på egenskaper så är en webbplats oftast lättare i storlek. Detta beror på att man försöker öka hastigheten det tar för att en användare att få fram webbplatsen genom att tillse filer med mindre storlek samtidigt som man vill förse användaren med bästa möjliga upplevelse. Det blir en balansgång mellan optimering och användarupplevelse. När det kommer till genomförandet har en webbapplikation ett betydligt större ansvar. Det handlar om att göra det lätt för en användare att slutföra en uppgift men även att kunna prestera under en större skala.

I denna artikel har vi kollat på både webbplatser och webbapplikationer. Vi har konstaterat dess skillnader, egenskaper och varför det kan vara viktigt att särskilja på dem. Förhoppningsvis har det bidragit till att du som läsare har fått en bättre bild på hur digitala produkter används i dagsläget och hur dem kan vara till nytta för dig.

Kenny Tran
Kenny Tran

FULLSTACKUTVECKLARE

Facebook
LinkedIn

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får en riktigt bra upplevelse på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer om du vi behandlar dina personuppgifter.